Časopis EKONOM: Továrnicí ze dne na den

Časopis EKONOM: Továrnicí ze dne na den

Týdeník Ekonom vybral deset žen, které se pustily do vlast­ního podnikání a staly se královnami svého oboru

  • Jejich příběhy jsou si v ledasčem podobné.
  • Nechybí v nich sny a cílevědomost při jejich naplňování, ale ani bitvy s nedostatkem peněz, s předsudky okolí, nepřejícím osudem nebo sama se sebou.

Jednou z vyvolených žen byla i naše paní majitelka Eva Šedinová.

Továrnicí ze dne na den

Jaroslav Šedina společně s kolegou Gustavem Pařízkem po revoluci zprivatizovali národní podnik Gala a založili vlastní firmu. Tehdy jeho žena Eva Šedinová netušila, že svého muže v čele firmy brzy nahradí. Po jeho smrti se zničehonic stala majitelkou továrny na kabelky. Musela překonat smutek, splatit obří úvěr, vypořádat se s nedůvěrou společníka a zároveň fungovat jako matka pro svého tehdy malého syna. Šedinová to dokázala. Dnes zaměstnává 60 lidí a její luxusní kožené kabelky chtějí

Když se v roce 1992 z bývalého národního podniku stala firma na výrobu kožených kabelek, dostala jméno Elega. "Privatizační úvěr 23 milionů korun jsme zís­kali od tehdejší IPB banky a sedm milionů na provoz nám půjčila Záruční a rozvojová banka. Ručili jsme tehdy veškerým svým majetkem," vzpomíná Šedinová s tím, že v té době pracovala ve společnosti jako vedoucí výroby.

Když o tři roky později její manžel, většinový vlastník Elegy, zemřel, nastoupila tehdy čtyřiatřicetiletá Šedinová na jeho místo. I přesto, že s vedením firmy neměla zkušenosti, a doma měla navíc malé dítě.

Mladá vdova musela přesvědčit banky, že firmu uřídí a dokáže splatit vysoké úvěry. "Jsem z oboru, takže odborné vedení nebyl problém, ale musela jsem se naučit rozumět účetnictví, zákonům podnikání, umět se rychle rozhodovat a jít do rizika," popisuje podnikatelka s tím, že ze všeho nejvíc ji ale zaskočila úplně jiná věc.

"Největším šokem pro mě tehdy byla neochota minoritního vlastníka vést firmu se ženou, manželkou svého bývalého společníka a kolegy," vzpomíná Šedinová. Se společníkem se rozešla a na vše zůstala sama.

Úvěry ale splatila a peníze se začaly rychle vracet. K tomu třebechovické firmě pomohl i kontrakt s nejznámějším českým výrobcem obuvi Baťou. Dnes Elega utrží ročně bezmála 40 milionů korun a kromě velkoobchodního prodeje chce brzy otevřít i vlastní kamennou prodejnu v Praze.

Petra Martínková

Děkujeme za krásný článek